En øse, forged in the fires of Gløgg.

Så oprandt den endelig, den dag vi alle har gået og vidst uundgåeligt måtte oprinde.

Dagen hvor Marie-Luise endelig modtog sin retmæssige anerkendelse og slog alle med beundring i en hård kamp, ikke mod vindmøller, men mod fantastiske kokke og fabelagtige håndbryggere og deres sanselige sammenkog af smage.

Søndag den 21/11 2021 går således over i historien, som dagen hvor slaget ved Torvehallerne blev afgjort og titlen som Danmarks bedste gløggbrygger blev hjemført.

En rørt Marie-Luise er nærmest mundlam efter at have vundet.
Copyright @Mathilde Thykier

Vejen dertil har været beklædt med udfordringer, hvis overvindelse har ført til gårsdagens triumf.

Da Marie-Luise for 5 år siden opdagede, at DM i gløgg eksisterede var udfordringen at uanset at vi er mange, der i mange år, hver den 22 december har nydt godt af hendes ubetvivlelige talent udi kunsten at hælde ting og sager sammen, så krævede konkurrencen en uset disciplinering af det vilde talent.

For selvom jeg hver gang så den sorte magi ske på hine decemberdage, så måtte Marie-Luise pludselig afkode sig, sin egen vilde kunst.

For hvad var det egentlig hun gjorde? Hvordan opstod magien, hvilke mængder skulle der til, når der pludselig skal leveres mere end den ene gryde??

Tårerne flød da Marie-Luise vandt DM i Gløgg 2021.
Copyright @Mathilde Thykier

Angsten var at den øgede disciplinering fik vildskaben til at forsvinde, men heldet var med os alle. Nej, vildskaben forsvandt ikke, den fandt i stedet ud af at med øget viden om sig selv, har talentet flere muligheder som kan udforskes og udvikles.

Den sejrende gløgg, årets Sortkirsebær og Hyldeblomst baserede ‘Black Cherry Magic’ Gløgg, er således et resultat af en lang rejse mod og gennem hidtil uanede muligheder.

Danmarksmesterskabet kom helt bag på Marie-Luise.
Copyright @Mathilde Thykier

Tag et kig på de opskrifter som er her på Gløggbloggen, de har ligheder, ja- men de peger i mange forskellige retninger og sandsynligvis slutter rejsen ikke her.

Og præmien, det er en øse – en øse smedet i varmen fra utallige mængder gløgg.

Tillykke Marilu, dine børn og din mand er stolte af dig 🙂

kærligst Nicolaj

ps. her er opskriften på ‘Black Cherry magic’

Roségløggekstrakt

Tilbage i januar startede jeg med at forsøge at udvikle på ideen jeg fik, da vi var i Berlin på julemarkedstur. Jeg fik aldrig færdiggjort indlægget, så nu bliver det offentliggjort med otte måneders forsinkelse. Clementinlikøren jeg fortæller om til slut i indlægget er færdig nu og absolut fantastisk!!

Så fik jeg lavet den første prøveekstrakt til mit forsøg med roségløgg. Den endte med at blive baseret på hindbær, lidt citronsaft og så nogle af mine nedfrosne hyldeblomstskærme. Jeg er blevet helt fjollet med den smag som de blomster giver til denne juledrik, det er lidt som at drysse lidt sommer ned i den og forestille sig at de lyse dage snarligt vender tilbage.

Næste etape er at finde på nogle passende typer alkohol til – jeg er næsten sikker på, at jeg vil bruge Pomona og Æbleau til den. Men jeg kommer til at holde øjnene åbne i de næste par måneder, især da vi snart tager et smut til Østrig, det kunne være jeg faldt over noget interessant dernede.

Jeg er i øvrigt ved at prøve mig frem med en ny rødvinsgløgg ekstrakt – en blanding af druesaft, klementinsaft og ingefær er lige nu noget jeg går og leger lidt med. Jeg er endnu ikke gået i gang med at brygge den, men tankerne er begyndt at vandre i den retning, nu hvor jeg er blevet færdig med rosébasen.

Sidst men ikke mindst fik jeg startet på en clementinlikør. Den er i to etaper: Først en vodka med clementinskræl, som skal stå mindst 40 dage og så en clementinsirup, som er lavet på clementinsaft og en halv presset citron. De to væsker blandes så sammen, når clementinskrællen har infuseret vodkaen.

Pink grape versionen kommer måske på et senere tidspunkt.

Når inspirationen rammer…

I lørdags var vi til julefest på pigernes skole. I ugen op til festen har de et væld af juleværksteder, hvor der bages, laves kreationer der kan sælges til julegaver, der spilles musik og øves Luciasang. Et af de helt nye værksteder var et brygge- og sylteværksted hvor 7., 8., og 9. klasse lavede gløggekstrakter, likører og syltede diverse frugt og grønt.

Og lige der, foran bordet hvor de falbød deres varer ramte inspirationen mig: de havde nemlig lavet en clementinlikør og mit øjeblikkelige indfald var, at det da skulle bruges til min røde gløgg. Jeg købte to flasker af den, samt en julebryg, som er med kaffe og julekrydderier – samt deres luksusgløgg. 

Jeg har nu hældt den ene flaske i den røde gløggekstrakt og den anden ryger så sikkert i gryden på lørdag til min fødselsdag. Julebryggen er smagt, den skal jeg lige overveje hvor passer ind og luksusgløggen skal jeg også nå at prøvesmage … man ved jo aldrig hvad sådan en kan bruges til …

Efterdønninger fra DM i Gløgg

Da DM i Gløgg var overstået var min hjerne ved at koge over med ideer – en af dem som nu har hængt ved i snart halvanden måned, er at se om rosévin er egnet til gløggbrygning.

Jeg sendte følgende opfølgning d. 22. november til Mathilde, som er kontaktperson til Torvehallerne i forbindelse med arrangementet, den giver et godt indblik i min tilstand i tiden efter og min oplevelse af at deltage:

Kære Mathilde.
Jeg er bare lige begyndt at blive viklet ind i gløggtågerne – nu er jeg i gang med ekstrakterne til min fødselsdag og er blevet nødt til at købe to kilo rosiner for at være sikker på at der også er nok til næste år – så ja, der bliver lagt i blød til næste år allerede nu. Og ideer til hvad jeg skal lave er allerede ved at vælte ind – er sørme begyndt at spekulere i, om rosévin er noget man kan bruge. Jeg har virkelig fået blod på tanden og derfor også købt domænet gløggblog.dk som i løbet af december skal bruges til at dele mine erfaringer med andre gløggglade mennesker.
Det var så hyggeligt at være med, vi nød det alle fire i fulde drag, og vi snakkede om, hvor godt det virker med et stort, fælles telt. Man får en følelse af fællesskab selvom man ikke kender de andre særlig godt, man kan bedre se og fornemme stemningen når man ikke er lukket inde i et lille telt. Lidt selvmodsigende var stemningen mere intim i det store telt end i de små telte sidste år, måske fordi gæsterne kunne summe rundt om hele bordet, det gav bedre mulighed for at snakke med dem.
Hvis der er helt nye deltagere, især os amatørgløggologer, tror jeg det er godt lige at nævne, at nogle kommer udklædt, andre pynter deres borde for at skabe julestemning, men at det ikke er forventet. Og så måske også nævne, at feltet  hovedsaligt er professionelt men man ikke skal lade sig imponere af det. 
Der er sikkert mere, så hvis jeg kommer i tanke om noget, skriver jeg igen.

Kærlig hilsen

Marie-Luise 

Efterfølgende har min tanke omkring rosévin været, at det måske vil give en lidt anonym gløgg, så det der virkelig skal fokuseres på, er den smag der skal gøre den til en god gløggvariant og der er jeg stadig i fuld gang med at spekulere – måske en hindbær/hyldeblomst kombination kunne fungere.

Let the experimenting commence!!!

Så skal der snart gløgges!

Der er under en måned til min fødselsdag, hvor i år er den 20. gang jeg serverer gløgg og allerede nu er mit hoved er ved at eksplodere af ideer til nye ingredienser. Jeg har tidligere i dag bedt Nicolaj (min mand) om at købe æblemost med solbær med hjem (er prøvet før, er super til børnegløgg!!!) samt  tre kilo sukker. I køleskabet står der lige nu fire flasker merlotdruejuice og fire flasker chardonnaydruejuice, alt sammen til kommende gløggekstraktbaser. Kanel, nelliker, kardemomme, stjerneanis og allehånde er klar til at blive kogt sammen med og derefter trække i de søde ekstrakter de næste par uger. Desuden har jeg stadig hyldeblomster på frost og de skal helt sikkert laves til blost lige om lidt, så jeg kan nå at have en ekstrakt færdig på den også.

Og så var der lige den rest af 3. plads gløggen…

Hvad der skal ske med den er jeg stadig lidt i tvivl om – om den skal gemmes og lagres og så forfines til en alkoholisk ekstrakt tilsat ekstra æblehedvin? Eller skal den bare blandes op i den hvide gløgg der skal serveres d. 22. december?

Og hvad med dildsnaps? Kan det mon bruges i gløggen? Nicolaj kom til at købe to flasker dild/citronsnaps ved en fejl – måske skal der eksperimenteres med det?