Et benspænd af rang

Dette indlæg er forfattet tidligt i september, men af en eller anden årsag fik jeg aldrig sat det til udgivelse.

Jeg er som vanligt i fuld gang med mentalt og praktisk at arbejde med årets gløgg, men på grund af dens base, har jeg tydeligvis givet mig selv et gevaldigt benspænd.

Hyldebær er nemlig ikke ret tilgængelige, hvis man ikke har været ude i efteråret og lavet selvpluk. Og det er netop den situation jeg har befundet mig i, siden jeg efter sidste års DM besluttede at dette års gløgg skulle baseres på det lille bær.

Det medførte at jeg sent i maj bestilte sur hyldebærsaft hjem, som jeg kogte med druesaft og masser af sukker, for at skabe en startbase til min gløggekstrakt. Den har nu stået på køl med masser af julekrydderier, som snart skal blandes med den hyldebærsaft jeg selv koger – forhåbentlig i løbet af denne uge, der er nemlig masser af hyldebær på træerne langs Harrestrup Å, som har været mit foretrukne sted at plukke hyldeblomster de sidste tre-fire år.

Når den er kogt færdig, blander jeg de to eliksirer og omhælder dem til en bag-in-box pose, hvor jeg også tilsætter hyldebærmjød – og så får det ellers lov til at passe sig selv i køleskabet indtil den anden weekend i november.

Ugen før kaster jeg mig så ud i at prøvebrygge, med hvad deraf følger af testbrygning og småfuldskab, haha.

Jeg vender tilbage med mere brygsnak, når jeg har nyt.

DM slutspurten 2022

Det har været en vild måned, hvor jeg har prøvet at fintune, hvordan gløggen skal være i år. Den del af processen foregår sjovt nok i hovedet, hvor jeg går og spekulerer over, hvad der vil passe sammen og om de smage jeg har valgt passer til hinanden. Meget af det jeg går og leger med, får reelt først det endelige udtryk i den sidste uge inden, når jeg prøvebrygger.

Årets gløgg er baseret på stikkelsbær og havtorn i en hvid gløgg på Chardonnay og hvid portvin. Jeg er rigtig spændt på, om det kommer til at fungere, som jeg forestiller mig det gør.

Årets bærkombination er langsomt ved at koge op

Det allermest spændende ved årets projekt, står ude i køkkenet. Min 10 liters vintønde som jeg købte på årets middelaldermarked i pinsen. Den er lavet af gamle ukrainske vintønder (yay for at støtte et land i krig) og produceret lokalt på en tømmerfabrik, hvor den danske forhandler var ovre i november 2021 for at checke produktionen. Den er nu fyldt med vin, portvin, stikkelsbærlikør og havtornmjød. Derudover er der tilsat gløggkrydderier og ristet egetræsflis for at give ekstra dybde.

Planen er, at den fremadrettet bliver brugt til at lagre gløgg på – hvilket nok kommer til at betyde, at jeg allerede i december får hældt næste års DM gløgg på tønden.

En øse, forged in the fires of Gløgg.

Så oprandt den endelig, den dag vi alle har gået og vidst uundgåeligt måtte oprinde.

Dagen hvor Marie-Luise endelig modtog sin retmæssige anerkendelse og slog alle med beundring i en hård kamp, ikke mod vindmøller, men mod fantastiske kokke og fabelagtige håndbryggere og deres sanselige sammenkog af smage.

Søndag den 21/11 2021 går således over i historien, som dagen hvor slaget ved Torvehallerne blev afgjort og titlen som Danmarks bedste gløggbrygger blev hjemført.

En rørt Marie-Luise er nærmest mundlam efter at have vundet.
Copyright @Mathilde Thykier

Vejen dertil har været beklædt med udfordringer, hvis overvindelse har ført til gårsdagens triumf.

Da Marie-Luise for 5 år siden opdagede, at DM i gløgg eksisterede var udfordringen at uanset at vi er mange, der i mange år, hver den 22 december har nydt godt af hendes ubetvivlelige talent udi kunsten at hælde ting og sager sammen, så krævede konkurrencen en uset disciplinering af det vilde talent.

For selvom jeg hver gang så den sorte magi ske på hine decemberdage, så måtte Marie-Luise pludselig afkode sig, sin egen vilde kunst.

For hvad var det egentlig hun gjorde? Hvordan opstod magien, hvilke mængder skulle der til, når der pludselig skal leveres mere end den ene gryde??

Tårerne flød da Marie-Luise vandt DM i Gløgg 2021.
Copyright @Mathilde Thykier

Angsten var at den øgede disciplinering fik vildskaben til at forsvinde, men heldet var med os alle. Nej, vildskaben forsvandt ikke, den fandt i stedet ud af at med øget viden om sig selv, har talentet flere muligheder som kan udforskes og udvikles.

Den sejrende gløgg, årets Sortkirsebær og Hyldeblomst baserede ‘Black Cherry Magic’ Gløgg, er således et resultat af en lang rejse mod og gennem hidtil uanede muligheder.

Danmarksmesterskabet kom helt bag på Marie-Luise.
Copyright @Mathilde Thykier

Tag et kig på de opskrifter som er her på Gløggbloggen, de har ligheder, ja- men de peger i mange forskellige retninger og sandsynligvis slutter rejsen ikke her.

Og præmien, det er en øse – en øse smedet i varmen fra utallige mængder gløgg.

Tillykke Marilu, dine børn og din mand er stolte af dig 🙂

kærligst Nicolaj

ps. her er opskriften på ‘Black Cherry magic’

Årets hvide gløgg

Skal i år brygges på stikkelsbær – det er helt sikkert. Igen bliver Øster Lind Økobær hovedleverandøren til den gløggekstrakt, dem har jeg virkelig haft glæde af. Jeg bestilte for godt en uge siden og fik stikkelsbær ind ad døren for et par dage siden.

Bær, hyldeblomster og krydderier i fuld gang med et opkog

Ude i køkkenet er jeg i gang med at filtrere den lækre stikkelsbærsirup, der nu har trukket i tre dage med glühwein krydderier og en ekstra omgang kardemomme. 1 kg stikkelsbær blev kogt op med krydderierne og frosne hyldeblomstskærme, 9 dl vand og 600 gr sukker. Stikkelsbærsnasket kan efterfølgende kommes i kager eller laves til marmelade – jeg er mest stemt for at bruge det som kagefyld, men nu må vi se.

Når siruppen efterfølgende er finfiltreret hælder jeg den på flaske og tilsætter mørk egetræsflis, flis fra et whiskyfad og julekrydderier og så skal det bare stå og trække de næste måneder.

Desuden går jeg også og leger med tanken om at lave en stikkelsbærlikør – jeg har nemlig filtreret den hindbærlikør jeg satte over i det tidlige efterår, og den er bare blevet så god!

Nyt fra gløggbryggeriet

Så er jeg endelig tilbage igen. Jeg har ikke fået blogget om sidste års DM – jeg var totalt smadret da vi kom hjem, måtte lige sande at det med ikke at blive placeret ikke gav nær så meget energi som det at blive, hehe. Derudover var resten af november og hele vores december fyldt med aktivitet, så jeg kom aldrig helt tilbage til blogosfæren. Men der er jo ikke tid til at hvile på laurbærrene, der kommer jo til at være et nyt DM på et tidspunkt, så det er jo bare om at få startet i god tid 😀 .

Så det er jeg så. Årets plan er en rød gløgg baseret på kirsebær. Jeg elsker det bær og har de vildeste minder fra min oldemors have, der var fyldt med frugttræer og -buske og som også havde et surkirsebærtræ. Når jeg tænker efter, tror jeg hele familien gik på hugst hos hende for at have nok til kirsebærsovs til jul.

I disse coronatider er jeg hjemme, sammen med Nicolaj og pigerne. Jeg er offentligt ansat, Nic kan arbejde hjemmefra og begge piger går i 6. klasse så vi er allesammen lukket inde sammen, hvilket efter omstændighederne faktisk er gået relativt smertefrit. Så jeg har haft tid til at lade min hjerne arbejde kreativt i forhold til, hvordan jeg skal løse kirsebærproblematikken, det er jo ikke ligefrem nemt at skaffe kirsebær!

Den lækreste Frederiksdal kirsebærsaft

Og i virkeligheden er jeg jo en smule bagud på point i forbindelse med brygningen – jeg skulle jo have været ude og plukke kirsebær sidste efterår for at have noget at præbrygge af – så denne kreative periode har resulteret i, at jeg opdagede Frederiksdal sælger kirsebærsaft i 3-liters Bag in Box. Du ved, dem der laver verdens måske bedste kirsebærvin. Hvilket resulterede i instabuy på deres hjemmeside. Så tidligere i dag satte jeg en gryde over med kirsebærsaft, sukker, hyldeblomster og kardemomme. Så må vi se, om det jeg har i tankerne kommer til at fungere. Indtil videre smager det VIRKELIG godt!

Kirsebærekstrakt in the making

Ribs – mit kongerige for to kilo ribs

Vores ribsbuske plejer at give rigeligt med bær, men i år har det stået sløjt til med udbyttet så jeg ser pludselig mig selv stå i en krise grundet manglen på ribs – når jeg nu har valgt at sadle om og lade det være grundlaget for min gløggekstrakt i stedet for hindbær. Jeg havde en enkelt pose i fryseren med et par 100 gr – og for en måned siden lavede jeg plastic ud af min hjemmelavede ribssaft (en historie jeg deler med jer en anden dag), så basen har ligesom manglet.

Og når man så googler frosne ribs, er det ikke lige noget man kan få i dagligvarebutikkerne. Frigodan producerer dem i 2-kilos poser, men ikke et ord om, hvor jeg kan købe dem! Så jeg har været lidt halvpanisk. Lykkeligvis har det vist sig, at der er en økologisk bærproducent i Jylland, som har både ribs og solbær til salg, så jeg bestilte frosne ribs og solbær derfra for lidt over en uge siden – som blev leveret med fragtmand i torsdags. Hurra for Øster Lind Økobær!!!

Så i de sidste fire dage har jeg været i gang med at indkoge ribsekstrakt, først ved at koge dem sammen med en pose frosne hyldeblomster (en portion der svarer til 20 skærme) og gløggkrydderier i et par timer, og så trække i tre dage. Ved en forglemmelse fik jeg ikke brugt Chardonnay druejuice i første omgang, og da jeg så kom i tanke om det, kunne jeg lige pludselig ikke finde flaskerne. Jeg endte så med at bestille en ny forsendelse torsdag aften hos KlubVin og kunne blande 75 cl i lørdag aften.

I går aftes kogte jeg ekstrakten yderligere ind, så jeg nu har 3 1/2 liter ufiltreret saft, der smager af ribs og jul.